Een ongeluk zit in een klein hoekje

Is er sprake van trauma dan is bezoek aan de tandarts een noodzaak. Hier kan zelfs tijd een belangrijke factor zijn dus is het noodzakelijk de dienstdoende tandarts meteen te bereiken. Is een tand uit de kaak (zoals in dit geval) dan is het noodzakelijk deze te bewaren en zo snel mogelijk te laten terugplaatsen door een tandarts. Bewaar de tand in een plastic zakje of bekertje met melk.


Wat te doen bij een uitgevallen tand?

Zoek de tand snel op en pak de tand vast bij de kroon, het deel van de tand dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is. Kom liever niet aan de wortel van de tand. Als je aan de wortel komt is de kans kleiner dat de tand weer wil hechten in de kaak.


Spoel de tand schoon in een bakje melk. Als er geen melk voorhanden is, kan de de tand schoongelikt of gezogen. Het is beter de tand niet in contact te brengen met water omdat nog levende cellen van het wortelvlies dit vaak niet overleven. Dat maakt de kans op genezing kleiner. Poets de tand niet schoon met een borsteltje of een schoonmaakmiddel.


Het is het beste de tand terug te plaatsen in de kaak. Lukt dit niet, zorg dan in elk geval dat hij vochtig blijft. De tand mag in geen geval uitdrogen. Is de tand langer dan een half uur droog geweest, dan kan hij nauwelijks meer met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje tot aan het bezoek aan de tandarts. Het beste is de tand in een beker met melk te doen. Als er geen melk in de buurt is, kan de tand ook los in de mond worden bewaard, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Ga altijd direct naar de tandarts!

NB: een melktand mag nooit worden teruggeplaatst, omdat dit het gebit permanent kan beschadigen.